Wat kan helpen om de storm te kalmeren?

Na verloop van tijd zal de storm minder hevig worden tot ze uiteindelijk gaat liggen. De zee is dan opnieuw rustig. Je kan er zelf ook voor zorgen dat de storm sneller stopt. Bram, Marie, Sofie, Tim, Jan, Laura, Stefanie en Maxime vertellen wat hen geholpen heeft om zich beter te voelen.

  • Bram, 8 jaar Wanneer ik moeilijk in slaap val, roep ik mama of papa en komen zij eventjes bij mij in bed liggen. Ik mag ’s nachts ook een lichtje laten branden op mijn kamer. Nu slaap ik terug veel beter.

  • Marie, 11 jaar Op school hebben we enkele klasgesprekken gehad. We maakten ook allemaal een tekening van het ongeval en deze hangen nu in de praathoek. Het helpt om te weten dat al mijn klasgenootjes even bang waren als mij.

  • Sofie, 12 jaar Ik heb samen met mama een dromenvanger gemaakt. Die vangt alle slechte dromen zodat ik ’s nachts niet meer bang hoef te zijn. Elke avond voor ik ga slapen, kijk ik met mama of de dromenvanger nog goed boven mijn bed hangt.

  • Tim, 7 jaar Ik praat heel veel met mama over de dood van papa en stel heel wat vragen: “hoe heeft papa zelfmoord gepleegd?; waarom heeft hij het gedaan?; zag hij ons dan niet meer graag?...”. Ik zal nooit alle antwoorden weten op de vragen die ik heb maar ik voel me nu toch minder schuldig. Papa was ziek in zijn hoofd en daardoor was het leven te moeilijk voor hem. Maar ik weet zeker dat hij me wél graag zag.

  • Jan, 11 jaar Ik heb op school verteld wat er is gebeurd en op de speelplaats hebben mijn vrienden en ik de overval heel vaak nagespeeld. Dat was leuk, want ik speelde de politieman die de overvallers overmeesterde. Thuis heb ik met mijn playmobil aan mijn familie getoond wat er was gebeurd. Ik vond het leuk dat zij zoveel vragen stelden.

  • Laura, 10 jaar Ik heb aan de meester op school mijn geheimpje verteld. Ik heb verteld dat papa mama soms pijn doet. De meester heeft heel goed geluisterd en zei dat hij heel bezorgd was om mij; hij vond het niet juist dat ik zulke dingen moet zien. Hij heeft me bij een persoon gebracht die er speciaal is om kinderen te helpen die dat soort dingen meemaken. Zowel met die persoon als met mijn meester kan ik praten over wat er tussen papa en mama gebeurt.

  • Stefanie, 12 jaar Ik kan me heel goed uitleven in mijn hobby’s: dansen, paardrijden, fietsen, muziek beluisteren… Ik ga ook vaak op gesprek bij een mevrouw van slachtofferhulp en dat helpt echt. We hebben samen een gevoelens-dagboekje gemaakt waarin ik elke dag schrijf hoe ik me voel. Wanneer ik me slecht voel kan ik ook altijd uithuilen bij mijn mama.

  • Maxime, 9 jaar Alles wat ik wil nog wil zeggen aan mijn broer, schrijf ik op briefjes. Die briefjes leg ik dan elke week op zijn graf. Ik heb ook een boze brief geschreven aan de dronken chauffeur maar heb hem nog niet verstuurd. Na het schrijven van de brieven voelt mijn hoofd altijd wat lichter.


Er zijn nog heel wat andere dingen die kunnen helpen om je beter te voelen. Ook boeken lezen kan soms helpen. Klik maar op onze boekenlijst.
Misschien heb je zelf nog ideeën? Doe gerust waar jij je goed bij voelt. Je eigen manier is immers de béste!